Lezing/Presentatie Platform van Kerken

In het kader van de jaarlijkse serie Winteravondlezingen nodigt het Platform van Kerken Maassluis (i.s.m. met de RK deelgemeenschap Andreas, Petrus & Paulus) u uit voor een lezing/presentatie met als titel:

OP WEG NAAR EEN DEMENTIE-VRIENDELIJKE KERK

Gepresenteerd door Annemarie Roding-Schilt en Marjan van Dorp
Iedereen komt dezer dagen direct of indirect in contact met dementie. Een partner, een van de ouders, een familielid, een vriend/vriendin, collega wordt getroffen door deze ziekte en stelt ons voor raadsels, vereist zorg en aandacht van ons. Maar kunnen wij als kerk(gemeenschap) -ook- een rol vervullen?

Vorm en begeleiding
Annemarie Roding-Schilt (predikant-geestelijk verzorger in verpleeghuis Grootenhoek en woonvorm Dierenriem in Hellevoetsluis) heeft op basis van haar ervaring er een boek over geschreven. Schrijfster belicht in haar lezing eerst de achtergronden van dementie, ook de grondhouding is belangrijk en ze geeft aandacht aan de religie en spiritualiteit
Dement zijn betekent voor velen een mensonterend leven, maar goede (geestelijke) zorg gaat tegen dit beeld in. Vervolgens zal zij stilstaan bij hoe belangrijk openheid is en het aanvaarden van de moeilijkheden en de geestelijke zorg aan de dementerende medemens in de kerk .
Marjan van Dorp heeft diverse functies bekleed in de zorg- en welzijnssector, ook als casemanager dementie. Zij is coördinator van De Bovenkamer in Vlaardingen

De lezing is bestemd voor iedereen die zich in gemeente of parochie bezighoudt met de pastorale zorg. Niet alleen voor ‘kerkelijke professionals’ en ambtsdragers, maar ook voor betrokken vrijwilligers die zich met hart en ziel voor hun naasten inzetten. En niet te vergeten voor hen die in hun persoonlijke omgeving zorgen voor iemand die lijdt aan dementie.
Uiteraard is er voldoende ruimte om vragen te stellen en met elkaar over dit thema in gesprek te gaan.

Plaats: De Ark, Rembrandtlaan 2, 3141HH Maassluis
Datum en tijd: Dinsdag 26 maart 2019, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Kosten: Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld

‘De Dementie-vriendelijke Kerk’ is vooral een praktisch boekje, met tips, aanwijzingen en voorbeelden en is uitgegeven bij Narratio. ISBN 9789052638959.

Recensie
‘De puurheid waarmee de auteur allerlei facetten bespreekt, is weldadig. Geduld, rust, warmte, echtheid zijn grondwoorden die empathische beleving vragen. Een rijk, informatief boekje, dat heldere tips voor de praktijk bevat’. (Ds. Jenno Sijtsma).
Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Recent geplaatst. Bookmark de permalink.